Aanbod

Individuele behandeling

De behandeling start met een proefbehandeling van doorgaans vier sessies. Hierin wordt gekeken of klachten die je hebt komen door overspanning en of en wat adem- en ontspanningstherapie voor je kan betekenen. Samen met de therapeut wordt gezocht naar een instructievorm waarbij een waarneembare ontspanning ontstaat. Instructies kunnen zowel liggend, zittend of in staande houding worden gegeven. De oefeningen zijn in principe door iedereen uit te voeren en zijn gemakkelijk in het dagelijks leven toe te passen. Bij een behandeling kan de therapeut ook gebruik maken van handgrepen (manuele technieken). Deze handgrepen kunnen je bewuster maken van adem, houding en ook van de spanning in je lichaam.

Tijdens de behandeling wordt duidelijk of de klachten reageren op ontspanning. Je wordt bewuster van spanning en ontdekt waarop te letten om spanningsproblemen de baas te worden. Bijvoorbeeld door vaker rustpauzes te nemen, de ademhaling te reguleren, de schouders of kaken bewust los te laten of de aandacht te verleggen.

Het is gebruikelijk om na vier sessies te evalueren. Gezamenlijk wordt bekeken of de behandeling voldoende resultaat heeft opgeleverd en het zinvol is om door te gaan.

online therapie behoort ook tot de mogelijkheden.

Groepslessen

Groepslessen voor volwassenen

Groepslessen zijn geschikt voor mensen die al enigszins kunnen ontspannen of voor mensen die de individuele behandeling hebben afgerond en het prettig vinden om met AOT door te gaan.

Voor de groepslessen geldt hetzelfde als voor de individuele lessen. Nieuwe deelnemers die nog niet eerder met AOT gewerkt hebben, onderzoeken in de eerste 4 tot 6 lessen of het in groepsverband voldoende lukt om te leren ontspannen. We evalueren mondeling en door het invullen van lijsten. Als een deelnemer baat heeft bij de lessen, kan hij verder deelnemen. De lessen worden dan een wekelijks rustpunt waarin je je vermogen tot ontspannen verder kunt ontwikkelen. Als we merken dat ontspannen in een groep lastig is dan kijken we of individuele behandeling meerwaarde heeft of dat een andere weg gezocht moet worden.

Lessen worden wekelijks gegeven met uitzondering van schoolvakanties. Je kunt op ieder moment instromen als er plek is. Een fijn rustpunt in de week.

Groepen zijn klein. Ze bestaan uit maximaal 8 deelnemers, zodat er voldoende individuele aandacht gegeven kan worden.

Adem en ontspanning: Stressreductie voor jongeren

In de  6-weekse cursus aan voor jongeren: Adem en ontspanning: Stressreductie voor jongeren, werken we in kleine groepjes van maximaal 8 jongeren aan ontspanning. Het leven is vaak best ingewikkeld voor jongeren. Corona, school, werk, sociale contacten. Er wordt veel van je verwacht en je verwacht misschien ook veel van jezelf.  Veel jongeren hebben last van slapeloze nachten, paniekaanvallen, black-outs of buikpijn. Vaak weten jongeren prima wat ze moeten weten en doen voor school, maar lukt het toch niet als het erop aan komt. We onderzoeken wat er gebeurt in hun lijf als ze gespannen zijn en wat ze kunnen doen om dat te beïnvloeden. Hoe kunnen ze met een minder nerveus gevoel hun uitdagingen aangaan? Naast ontspanning komen kort tips aan bod en wisselen we ervaringen uit. De nadruk ligt echter op het lichaam. Signalen van spanning worden beter herkend en jongeren merken dat ze er wel degelijk zelf invloed op uit kunnen oefenen. Iets wat niet alleen in deze periode fijn is, maar ze hun hele leven kunnen gebruiken.

Bedoeld voor jongeren tussen de 15 en 20 die beter willen leren omgaan met spanning, al dan niet gerelateerd aan school/opleiding.  In overleg (en in aangepaste versie) ook geschikt voor jongere middelbare school scholieren en studenten aan MBO, HBO en universiteit. Ook individuele begeleiding mogelijk.