Wat is adem- en ontspanningstherapie?

Stress, overspannen en burn-out

Veel klachten en problemen hangen samen met een te hoge spanning. Deze spanning (of overspanning) wordt vaak opgebouwd in periodes van drukte, thuis of op het werk of door ziekte. Verschillende spanningsklachten kunnen dan ontstaan. Denk daarbij aan slecht slapen, hoofdpijn, een opgejaagd gevoel, stress, burn-out, nek- en rugklachten of hyperventilatie. Adem- en ontspanningstherapie kan helpen met deze overspanning om te gaan en de spanningsklachten te verminderen.

Adem- en ontspanningstherapie

Adem- en Ontspanningstherapie (AOT) is een methode die leert om te gaan met een te hoge spanning. Door ademtherapie met ontspanningstherapie te combineren wordt de natuurlijke adembeweging hersteld en leer je lichamelijk en geestelijk te ontspannen. De Methode Van Dixhoorn legt de relatie tussen de adembeweging en de wervelkolom, waardoor de adembeweging op een natuurlijke manier wordt beïnvloed. Zelfs mensen die al benauwd worden als ze aan het ademen denken, kunnen daarom baat hebben bij een behandeling.

De Methode Van Dixhoorn biedt een driejarige deeltijd opleiding aan HBO-geschoolden om als adem- en ontspanningstherapeut aan de slag te kunnen. Na deze opleiding ontvangt de therapeut een certificaat. Alle gecertificeerde adem- en ontspanningstherapeuten die werken volgens de methode, staan geregistreerd in het kwaliteitsregister van de Adem- en Ontspanningstherapie Stichting (AOS). Dit register heeft als doel de kwaliteit te waarborgen. Therapeuten zijn verplicht om aan intervisie en na- en bijscholing te doen. De methode is wetenschappelijk onderbouwd en er vindt nog steeds wetenschappelijk onderzoek naar plaats.

Meer informatie over de methode: https://www.vandixhoornvereniging.nl/

luister naar het interview met ademtherapeut Eveline Kempenaar op BNR Radio